Samen surfen.

Samen surfen.

Feit 1: er zijn kinderen die al vanaf hun tweede jaar internetten

Feit 2: de “gemiddelde” driejarige peuter is zo’n 35 minuten per week online

Feit 3: Wij ouders weten lang niet altijd waar we mee bezig zijn.

We kunnen niet ontkennen dat in de huidige maatschappij computers, tablets, smartphones en meer multimediale middelen een grote rol spelen. Onze kinderen komen er van jongs af aan mee in aanraking en weten soms beter dan hun suffe ouders hoe al die apparaten werken en waar ze wat moeten vinden op internet. Ook op school is er aandacht voor het omgaan met computers. Deze aandacht is vooral gericht op het praktische. Ze leren hoe Word werkt, een presentatie in Prezi maken (www.prezi.com voor de onwetende onder ons) en hoe ze Wikipedia kunnen gebruiken om informatie voor hun spreekbeurt te verzamelen.

Ouders met kinderen tussen de 2-12 jaar zijn, volgens een onderzoek uitgevoerd door Mijn Kind Online in opdracht van KPN, meer bezig met wat internet kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen dan met de mogelijke risico’s. Maar die mogelijke risico’s zijn er wel en het is belangrijk dat wij kinderen ook vertellen over die kant van het internet. Om een schrikbarend feit mee te geven: maar liefst 2 op de 3 jongeren van onder de 16 heeft wel eens te maken gehad met grooming. (het online kinderlokken)

Het feit dat kinderen zich schijnbaar zonder enige moeite voortbewegen in de wereld van computers en internet betekent niet dat ze hierin ook wijzer zijn dan hun ouders. Het blijven kinderen die nog niet (goed) in kunnen schatten welke consequenties hun daden hebben. Hierin moeten ze begeleid worden door ons als ouder. Hiermee stel ik dus gelijk vast dat ik vind dat je als ouder moet weten wat je kind allemaal doet op internet. De vraag “wat heb je vandaag gedaan/gezien op internet?” zou eigenlijk aan iedere eettafel gesteld moeten worden. Het moet een onderwerp zijn wat open besproken kan worden. Daarnaast moet je je als ouder ook verdiepen in de zaken waar je kinderen zich mee bezig houden. Willen ze Instagram? Dan eerst uitzoeken wat dit precies is.

Kinderen moeten mediawijs gemaakt worden en daar moeten wij als ouders ze in mee nemen. We moeten ze vertellen dat het leuke meisje waar ze mee praten in Habbo Hotel (een online platform waar kinderen met elkaar kunnen chatten en een eigen kamer kunnen maken en meubeltjes ed.) ook een man van 52 zou kunnen zijn. Leer ze online gedragsregels over hoe je communiceert met elkaar online. Als je IRL* niet tegen iemand die je voor het eerst ontmoet je adres vertelt doe je dit online ook niet. Bekijk samen welke informatie je geeft, welke foto's je online zet en wie deze foto's kan zien maar ook of informatie die je krijgt betrouwbaar is.

Ter illustratie dit filmpje wat ik getipt kreeg door een lezer:

Probeer zo min mogelijk stiekem te doen. Ouders die stiekem een programma installeren wat de geschiedenissen van chats en dergelijke op slaat, slaan wat mij betreft de plank mis. Het gaat erom dat je met je kind afspreekt dat je kunt meekijken als ze aan het chatten zijn als jij dit nodig vindt en dat je eventueel een back up maakt van gesprekken om die te gebruiken in geval van nood. Want uiteraard heeft een kind net zo goed recht op privacy en is het niet nodig om alles te weten als ouder. Maak duidelijke afspraken over het internetgebruik en de rol die je hier als ouder in speelt. Tijden, welke sites je wel of niet bezoekt, maar vooral dat kinderen te allen tijde naar jou als ouder toe kunnen komen als ze iets geks tegenkomen. Liever dat een kind komt vertellen dat ze op een site met allemaal foto’s van blote mensen terecht kwamen dan dat ze dit verbergen en ondertussen met allerlei vragen blijven zitten.

Denk niet slim te zijn door bepaalde verboden in te stellen en er vanuit te gaan dat je hiermee alle eventuele problemen rondom internet gebruik getackeld hebt. Zoals deze blog op hilarische wijze (ROFL*) aangeeft werkt dat niet zo. Uitleggen waarom je iets wel of niet wilt werkt vele malen beter. Volgens mij valt of staat het verantwoord gebruik maken van internet door kinderen met de manier waarop ouders hierin begeleiden.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met kinderen en internet. Surfen ze u eruit thuis? Bespreken jullie al regelmatig met de kinderen wat ze doen? Al eens geschrokken van iets wat uw kind heeft meegemaakt op internet?

* Ken uw internettaal. Laat de juiste betekenis achter in de reacties en win eeuwige roem.

 

Plaats uw reactie

Andere CAPTCHA code
Audio CAPTCHA
Plaatje CAPTCHA
Help

3 reacties

 • DigiD@ zegt:

  Reactie geplaatst op 15-12-2014 11:36

  Eerst voor de eeuwige roem: In Real Life & Rolling On Floor Lauhghing 

  Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat ik het eens ben met je stelling je blog. Leer je kinderen verstandig te handelen in de digitale wondere wereld zoals ze dat ook IDL doen.

  Wij hebben thuis ( vader, moeder, 2 dochters ) allemaal een IPhone ( ja vreselijk ik weet het), een IPad, 2 speelgoedwinkel tablets, een laptop, een desktop en Chromecast. Een redelijk digitaal nestje zeg maar.
  Wat mij opvalt is dat je ouders vaak hoort praten over de telefoon van de kinderen terwijl ze onvoldoende realiseren dat dit minst gebruikte functie is van dit device.
  Kinderen van nu (in groep zes kreeg de jongste bij ons haar telefoon als laatste van de klas ) hebben geen telefoon maar een (mini)computer, spelcomputer, tomtom, digitale agenda, fototoestel, HD videocamera, dictafoon, kompas, zaklamp, rekenmachine en bovenal een berg “online leven beheer apps”.
  Naast wifi als eerste levensbehoefte zijn Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat, Flipagram, en in mindere mate Twitter en Pintrest de nummer één apps in gebruik bij kinderen.
  Bellen is van 1970, sms van de jaren 80, mail van de jaren 90.

  Weten wat er thuis op de pc gebeurd is één. Maar denk vooral aan die supercomputer die ze altijd en overal meenemen. Maak daar goede afspraken over.
  Succes met je volgende blog. Ik w8 er op  …

 • Marije-Yes! ik voed op. zegt:

  Reactie geplaatst op 26-11-2014 15:46

  Heel leuk! Dank je wel. Ik ga hem ook nog even toevoegen in de blog want de link is nu niet in een keer aan te klikken.

 • Jasper zegt:

  Reactie geplaatst op 26-11-2014 14:44

  https://www.youtube.com/watch?v=JgScpIKj8Fg

  Leuk filmpje!